luni, 15 noiembrie 2010

Valea Morarului

"Nu stiu sigur, azi sau maine pe Morar am sa te sui
Sa ne logodim, iubito, sus in varful muntelui".

Acestea sunt ultimele doua versuri dintr-o melodie atat de familiara iubitorilor de munte si de folk. Probabil cunoscuta multora din interpretarea mizerabila a lui Margineanu. Insa la ce te poti astepta de la unul care nu a calcat niciodata (fac prinsoare) prin locurile pe care le pomeneste in interpretarea sa. Inclusiv pe Morar.
Morarul. Un munte care te introduce in frumusetile abruptului prahovean al Bucegilor.
Pentru cei care doresc sa-i calce domeniul recomand cea mai lesne varianta. Valea Morarului. O vale alpina, nemarcata, care nu pune insa probleme tehnice deosebite. Un echipament adecvat, ceva conditie fizica si musai un fluier. Ai dezlegare la repertoriu. Ursul nu face, din pacate, deosebirea intre un repertoriu muzicii clasice si "ce vrei sa asculte lumea,numai Schopenhauer?" (citat din manelotul Costi Ionita). Sa zicem ca ai indeplinit conditiile de mai sus. Atunci musai cu o descriere a traseului treci la treaba. Odata intrat in firul vaii, dupa ce ai parasit poteca marcata cu triunghi rosu de pe plaiul Munticelului, intrii pe valea Morarului. Drept repere ai acele Morarului, pe stanga in directia de deplasare. Treci prin poiana cu urzici si dupa putina vreme intri si in firul vaii.
Cateva portiuni de catarare iti amintesc ca este totusi o vale alpina, usoara ce-i drept de grad 1A.Odata iesit din zona de stancarie valea se deschide avand in fata zona inalta a Bucsoiului.Pare o vesnicie pana acolo. 
Iti mai tragi sufletul
Te mai uiti si pe unde calci
Si dupa un ultim prag atingi ultima caldare cea dinainte de cabana si varful Omu
De aici un ultim urcus iar geografia invatata la scoala o poti lesne verifica pe teren. Catre vest culmile nordice ale Bucegilor si surata Piatra Craiului
Catre vecinul la fel de semet, varful Costila
Ori catre valea Gaura si muntele Leaota, in plan secund
Un ultim popas la Omu 
Si apoi poti alege varianta cea mai rapida de coborare catre Busteni, prin valea Cerbului
In numai doua ore si jumatate esti inapoi la jumatatea drumului dintre Gura Diham si Busteni. Nu ai nevoie de prea mult noroc sa nu nimeresti printre fumurile gratarelor intre auditoriul de "Schopenhauer". In speranta ca nu ai asemenea "bafta" iti urez o tura pe masura sufletului tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu